Delsida hos

Blixbo Klinik och Kennel AB

Benbrott

En hund eller katt kan råka ut för benbrott av på alla möjliga och, som man tycker, även en del omöjliga sätt. Någon skelettdel utsätts för större belasning än den tål - så blir det ett benbrott. Alla ben i kroppen kan drabbas, även om det är vissa som oftare råkar ut än andra. När man hör uttrycket benbrott, tänker man oftast på ett framben eller bakben, som är brutet, och det är ju det vanligaste.

Ett benbrott ger oftast plötsligt svåra smärtor och total oförmåga att använda det ben, som brutits. När djuret råkat ut för det, skall det snarast undersökas av veterinär, som får ta ställning till vad som ska göras. Veterinären undersöker djuret, känner på det misstänkta benbrottet och så gott som alltid tar man röntgenbilder. Även om man vet precis vad som är brutet och var, vill man se exakt hur brottet ser ut innan man bestämmer hur det ska behandlas.

Det finns många olika sätt att behandla en fraktur, som är den medicinska termen för benbrott. För att brottet ska kunna läkas, måste de olika delarna av benet fixeras, så att de inte rör sig i förhållande till varandra. Jag kan inte här gå in på hur alla olika typer av frakturer bör behandlas, bara nämna principen för några behandlingar.

Ingipsning är ofta en bra metod om brottet sitter på något av de långa rörbenen: Underarm eler skenben exempelvis. Principen är då att man med gipset fixerar de båda delarna av benet i så riktig position som möjligt och även gipsar i varje fall leden över och under brottet, för att det inte ska bli någon rörelse i brottstället. Numera finns det syntetiska material, som man kan använda i stället för gips. De är lättare, hållbarare, mindre fuktkänsliga och tyvärr även betydligt dyrare.

Ibland måste man operera benbrottet, om slutresultatet ska bli bra. Det gäller speciellt om brottet är nära en led och alltid om brottet går in i en led. När man opererar ett benbrott, gör man oftast någon form av inre fixering av frakturfragmenten. Det kan vara stålstift i märghålan, en stålplatta, som skruvas fast och fixerar bendelarna i rätt läge. Ibland kan det räcka med en trådsnara, som dras åt runt delarna, för att de ska sitta stabilt. Ofta kombineras en intern fixering med gips eller stödbandage den första tiden efter operationen.

I vissa speciella fall kan ett benrott läka utan att man gör någon inre eller yttre fixering. Det är de fall där omgivande vävnader ger tillräckigt stöd för frakturen. Det gäller exempelvis om ett mellanfotsben är brutet. Då räcker de övriga mellanfotsbenens stöd ofta. Likaså kan vissa lårbensbrott på katt läka utan speciell behandling. Katten får bara ta det lugnt en tid. Dock måste alltid en veterinär avgöra vilka fall, som kan lämnas att självläka.

Detta var en ytterst summarisk genomgårn av diagnosen benbrott. Det viktigaste är att få en veterinärs bedömning av fallet så snart som möjligt. För att minska smärtorna medan man åker till veterinär är det bra om man stabiliserar det brutna stället, så att det rör sig så lite som möjligt.