Blixbo Klinik och Kennel AB

Frågor och Svar

Vanliga frågor, som vi får på kliniken, skriver vi upp här tillsammans med svaren.

Vår adress har saknats på hemsidan tidigare:

Adressen är Brandsarvet, Blixbo 159, 790 15 SUNDBORN. Hur du hittar hit kan du se på kartsidan. Klicka på knappen Karta.

Min hund är ju flera år gammal, varför ska den då vaccineras mot valpsjuka?

Valpsjuka är ett dåligt namn numera. Förr var denna virussjukdom mycket vanlig, så vanlig att de flesta hundar stötte på smittämnet tidigt i livet; alltså när de var valpar. De valpar som hade ett immunitetsskydd kvar från modern eller de som fick i sig en mycket liten dos valpsjukevirus, blev inte allvarligt sjuka. De kanske inte fick några symtom alls, trots att de blev smittade. Men i och med att de fick infektionen, utvecklade de en egen immunitet mot sjukdomen och blev sedan inte sjuka. De valpar, som inte hade sådan tur, blev allvarligt sjuka och de flesta dog eller blev handikappade av svåra symtom från nervsystemet. Därav kom namnet valpsjuka. Sjukdomen drabbar alla mottagliga hundar. Förr var det bara valpar, som var mottagliga. Alla vuxna hundar hade blivit infekterade och klarat sig. De fick sedan automatiskt ny "vaccinering" då och då, när de stötte på viruset under livet. Numera är detta virus så sällsynt att väldigt få valpar stöter på det. Alltså kan en hund råka på viruset för första gången i livet vid vilken ålder som helst. ------- Jämför med männikskans Polio. Den kallades förr Barnförlamning av precis samma skäl. De flesta barn råkade på smittan. Somliga insjuknade, medan andra i stället utvecklade en varaktig immunitet, så att de inte kunde få sjukdomen som vuxna.

Min katt har fått bandmask. Smittar det till hunden?

Nej! Bandmask smittar endast via en mellanvärd. Katten får sin bandmask när den äter gnagare (eller okokt insjöfisk). Gnagarna får i sig bandmaskägg från katters avföring. Dessa ägg utvecklas till dynt i gnagarna och dessa dynt blir till bandmask, när katten äter upp dem med gnagaren. Om inte katten bjuder hunden på råttor, sork eller möss, så är det ingen risk, att katten ger hunden bandmask. Men om hunden själv tar råttor är det ju en annan sak!

Parvo, vad är det?

Parvovirusinfektion hos hund är en relativt ny sjukdom i Sverige och världen. Den kallas även Hundpest och uppkom/upptäcktes i början av 1980-talet. Det är en infektion, som huvudsakligast drabbar mag-tarmkanalen. Symtomen är kräkningar och diarré, ofta med blodtillblandning. Parvoviruset är mycket likt det virus, som orsakar kattpest. Viruset är i likhet med kattpestviruset mycket livskraftigt. Det kan ligga i marken över ett år och fortfarande vara smittfarligt. En hund, som blir sjuk i hundpest, kan visa mycket olika kraftiga symtom. Vissa individer blir knappt sjuka alls, kanske någon kräkning och lite lös avföring ett par dagar. Andra hundar kan bli mycket hastigt och allvarligt sjuka. Jag har hört om en ung hund i tävlingskondition, som skulle vara med i en ansträngande tävling. På morgonen var han lite hängig, så han fick inte vara med på tävlingen. På förmiddagen fick har kraftig diarré. På kvällen var han död. Obduktion visade att det var parvo. Att en i övrigt frisk hund drabbas så allvarligt och snabbt hör till undantagen. Vaccinering ger ett ganska bra skydd, men måste ges var 12:e månad. Det går inte att ställa diagnosen Parvo bara genom en klinisk undersökning. En laboratorieanalys av avföringsprov krävs för att skilja parvo från mer banala tarminfektioner. En parvoinfektion, som drabbar mycket unga valpar, kan ibland ge hjärtmuskelskador i stället för tarmsymtom. Sådana valpar kan växa upp till synes friska för att sedan helt plötsligt dö på grund av hjärtstillestånd. Därför är det mycket viktigt att en valptik är relativt nyvaccinerad, så att hon kan ge ett gott passivt skydd till sina valpar.

Min innekatt, som aldrig går ut, behöver väl inte vaccineras mot kattpsest?

Jo! Se ovan. Kattpestvirus är lika livskraftigt som hundens parvovirus. Så länge någon i hushållet går ut och inte alltid tar av sig skorna utanför lägenheten, finns risken att dra med smitta in. Katten måste alltså skyddas med årliga vaccinationer, om man ska vara säker på, att den ska klara sig från kattpest.

Ska jag ge P-piller eller kastrera min honkatt?

Båda har sina för- och nackdelar. P-piller måste ges en gång i veckan under kattans återstående liv. Detta går oftast bra, men man måste komma ihåg det alltid. Ett glömt piller kan göra att katten blir dräktig. Likaså kan det misslyckas, om katten kräks upp tabletten eller är dålig i magen, så att den passerar utan att innehållet resorberas. P-piller innebär statistiskt sett en liten ökad risk för juvertumörer. Kastrering (eller sterilisering, som man säger i dagligt tal) är en engångsåtgärd, som kostar mer just då, men blir billigare i längden om man har katten kvar tills den blir gammal. Efter kastreringsoperationen ska katten vara inne tills stygnen tagits efter tio dagar. Om man tänker sig att eventuellt ta en kull ungar efter katten så småningom, är ju kastrering utesluten. Ger man i så fall P-piller, ska man upphöra i god tid innan katten ska paras. Hon bör då löpa minst en gång utan parning efter P-pillerbehandlingen.

Vad är normal temperatur på hund resp. katt?

Hunden har vanligtvis 38-39°C. De flesta ligger kring 38° på morgonen som vilotemp. Hundens temperatur är mycket variabel. Ansträngning, upphetsning eller smärta kan höja temperaturen en bit över 39° utan att det är onormalt. Det är lämpligt att ta tempen på hunden några gånger på morgnarna, så att man vet vilken normaltemperatur just denna hund har. Katter har ung. samma temperatur, men vissa kan normalt gå upp till 39°,5.