Delsida hos

Blixbo Klinik och Kennel AB

Testikeltumör hos hund

Testikeltumörer är inte särskilt vanliga, men man ser dem dock då och då. De drabbar främst medelålders eller gamla hundar. En hund med en eller båda testiklarna liggande kvar i bukhålan (kryptorchid) löper något större risk för tumörvandling av testikeln i buken. Ligger den tumörvandlade testikeln i buken, är det inte så lätt att upptäcka tumören tidigt.

En tumör i en testikel i pungen känns i början oftast som en förstoring av testikeln med en konturstörning. Man känner en "knöl" i testikeln. För det mesta är den helt oöm i början, men vartefter som tumören växer kan den börja smärta. Ganska många testikeltumörer ger hormonförändringar hos hunden. Tumörvävnaden producerar då honligt könshormon (östradiol), som motverkar hanhundens normala könskaraktär: Han blir mindre "hanhund" i humöret. Spenarna blir större som på en tik som har haft valpar. Förhuden blir förstorad och slapp, så att den hänger ned under buken på ett onormalt sätt. Ofta blir andra hanhundar intresserade av honom som av en löptik. Den icke tumörvandlade testikeln blir mindre och mjukare än normalt. Om tumörens hormonpåverkan pågår en längre tid, får han ofta förändringar i pälsen: glesa eller kala partier framför allt på sidorna av bålen. Testikeltumörer kan sprida sig i kroppen till andra organ, men det är inte så vanligt att det sker tidigt under sjukdomen.

Behandlingen är operativ, under förutsättning att man inte kan påvisa metastaser (spridning i kroppen av dottertumörer). Oftast tar man bort båda testiklarna för att det inte ska finnas något testosteron i kroppen, som kan stimulera eventuella oupptäckta metastaser.

Prognosen är god, om det inte finns några metastaser. Dock måste man tänka på, att när hunden har blivit kastrerad har han mycket lättare att lägga på hullet. Om han får sin vanliga mängd mat och motion, är det vanligt att han så smånigom blir alldeles för fet. Det är inte bra för leder och andra organ hos en kanske lite äldre hund. Dessutom blir oftast aptiten betydligt bättre, så den som får äta vad han vill, blir fort väldigt rund. Ledproblem är faktiskt en vanlig biverkning till kastrering, men det kan undvikas med begränsad utfodring!